Klar til Rejsen

Vandreferie

Ønsker du at være fysisk aktiv når du rejser, få et mere omfattende billede af din rejsedestination og er typen der godt kan lide at møde forberedt – så læs KlarTilRejsen.dk’s rejseguide til vandreferien og bliv udrustet med gode pakkelister, tips og tricks og meget mere.

Vandreferier er en fantastisk god mulighed for at opleve fremmede kulturer, helt tæt på. På KlarTilRejsen.dk tilbyder vi et hav af guides og ruter omhandlende netop vandreture i udlandet, såvel som i Danmark. I samarbejde med nogle af landets førende indenfor outdoorbutikker, tester- og anbefaler vi produkter så du ved hvad der er værd at investere i, og hvad der kan være nyttigt på din vandretur. Det kan være alt fra liggeunderlag, rygsække, vandrestøvler, vandresko eller bare et telt til brug i baghaven, det bliver man trods alt aldrig for gammel til.

Det er ligeledes rart at man har nogle produkter med af kvalitet, hvis man rejser langt væk hjemmefra. At kunne stole på sit udstyr betyder nemlig mere end man regner med på en vandretur og med vores udstyrsguide finder du det helt rigtige til din tur.

Der vil her på siden gradvist blive opdateret med nye guides, omhandlende alt fra vandreudstyr og pakkelister til tips og tricks som du kan anvende når du skal afsted.

Sværhedsgrader af vandreferie

Vandreferier kan inddeles i forskellige sværhedsgrader, så det er lettere at finde ud af hvilke vandretur der passer til dig. Vi angiver ofte vandreferiernes sværhedsgrad på en skala mellem 1 og 5.
 • Niveau 1 – Korte lette vandringer
  Gode stier og klart afmærkede ruter kendetegner de nemme vandreture.
 • Niveau 2 – Lette til middel vandreture
  Lidt længere ture, stadig umiddelbart jævnt underlag, men med stigninger og fald i højdemeter.
 • Niveau 3 – Mellem sværhedsgrad
  Kan være krævende vandringer med stejle bestigninger, hvor der kan kræves at man har en god form. Underlaget kan være meget ujævnt og præget af sten.
 • Niveau 4 – Mellem til svære vandringer
  Meget krævende og der anbefales en god kondition. Det kan blive nødvendigt at klatre undervejs, og det skal man være forberedt på så vandrerygsækken ikke er for tung. Distancerne er ofte længere og det anbefales at man har erfaring med vandring på ture i mellem til svær sværhedsgrad.
 • Niveau 5 – Svære vandringer
  Her kræves det at man har vandreerfaring og at man har en god fysisk form. Udholdenhed er ligeledes vigtigt, og denne sværhedsgrad er oftest til de helt garvede vandrere.

Sådan forløber en typisk vandredag

En typisk dag for en vandreferie starter med gennemgang af dagens rute. Her bliver der aftalt hvor første samlested skal finde sted, og herefter startes ruten. Her får alle lov til at finde deres eget tempo, men man går selvfølgelig helst samlet for fællesskabet.

Når alle er samlet ved første samlested, holdes der typisk en kort pause hvor næste samlested aftales og der fortsættes umiddelbart efter alle har fået pusten igen.

Næste samlested vil typisk være omkring frokost. Her holdes der igen et stop, typisk lidt længere så alle kan nå at få spist og fyldt depoterne op igen inden turen går videre.

Man har altid en turleder med sig når man vandrer. Det er meget forskelligt om turleden fører an eller går bagerst, og der kan være mange årsager til begge dele. Typisk vil en turleder gå forrest når terrænet er vanskeligt og der skal orienteres i et svært terræn. En turleder vil derimod gå bagerst i tilfælde af at nogle deltagere er udfordrede i at følge med, eller f.eks. skulle blive skadet undervejs på ruten.

Tilpasning og improvisering på vandreturen

Det er utroligt vigtigt at alle parter på en vandretur er omstillingsparate og kan tilpasse sig uforudsete omstændigheder da der er mange faktorer der kan spille ind.

Dette kunne f.eks. være i form af skader eller dårlige vejrforhold. Skulle en deltager eller turleder komme til skade undervejs, er det vigtigt at holdet kan tilpasse sig og improvisere.

Oftest har en erfaren turleder stået i en lignende situation hvis uheldet skulle være ude, men dette er blandt andet grunden til at man har lavet nogle regler man bør holde sig til når man vandrer.

trekking

Pakkeliste til vandreturen

Når man skal på vandreferie er det vigtigt hverken at pakke for meget eller for lidt. Hvis du pakker for meget, bliver rygsækken for tung, men pakker du for lidt kan du risikere at stå i en situation hvor du fortryder ikke at have pakket noget udstyr.

Hver vandretur kræver sin egen tilpassede pakning, alt efter hvordan turen ser ud.
Pakkelisten skal ses som en hjælpende hånd i pakningen, men det er vigtigt at undersøge hvor der skal vandres og i hvilket terræn. Du kan se vores pakkeliste til vandreturen her.

Oplevelsesrejser

Vandreferier er ikke kun vandring i samlet flok med taske på ryggen. Vandring til fjerne steder giver mulighed for at få indsigt i fremmede kulturer og naturoplevelser. Hvis du ønsker at tage på vandreferie, men ønsker at se mere end blot natur, kan historiske og f.eks. arkæologiske destinationer kombineres med ruten. Med vandreferie har man nemlig mulighed for at sammensætte ruten som det passer.

nordkyststien gilleleje vandreruter danmark
5 gode danske vandreruter

Herunder kan du læse lidt om de mest populære ruter og finde ud af hvad du kan opleve i det ganske danske land, når du vælger at opleve det til fods.

trekking
Hvad er trekking?

Hvis du er interesseret i vandring, er du garanteret stødt på ordet trekking før. Dette er nemlig et begreb, der bliver brugt vidt og bredt i disse kredse. Men hvad er trekking egentlig? Og hvordan adskiller det sig fra de helt almindelige vandreture?

Sådan overlever du en overlevelsestur

Overlevelsesture kan være både sjove og spændende, men det er ikke ligefrem os alle der kan kalde os den fødte B.S. Christiansen. Vi giver dig de tips og tricks du behøver for at komme igennem turen.

vandrerygsæk bedst i test
Bedste vandrerygsæk 2020

Som friluftsmenneske er rygsækken nok det mest dyrebare stykker grej, vi har med os. En god rygsæk kan gøre turen væsentligt nemmere, men det modsatte kan også siges om en dårlig rygsæk. Det er derfor utroligt vigtigt at rygsækken er komfortabel og praktisk under hele turen. Vi giver dig i samarbejde med nogle af landets førende outdoorbutikker, Klar Til Rejsen's anmeldelse af den bedste vandrerygsæk i 2020.

Har du gode tips & tricks til

vandreruter, seværdigheder eller noget helt tredje?

Så skriv til os i formularen herunder!