Klar til Rejsen

Hvad er R-værdi?

Hvad er R-værdi og hvad betyder det for dit liggeunderlag?

R-værdien er kort fortalt dit liggeunderlags isoleringsevne og indikerer under hvilke temperaturer dit liggeunderlag performer bedst. R-værdien er vigtig når man skal vælge et nyt liggeunderlag, og det er vigtigt at man sætter sig ind i R-værdien for det pågældende underlag så man ikke fryser når man er på vandretur, trekking eller i teltet på festivalen.

Det har tidligere været svært at få oplyst en retvisende R-værdi for et liggeunderlag, fordi producenterne selv har været ansvarlige for målingen, men med den nye industristandard, ASTM F3340-18, vil det nu blive lettere for forbrugerne at gennemskue R-værdien og vælge det rette underlag første gang.

Herunder kan du læse lidt om de mest populære ruter og finde ud af hvad du kan opleve i det ganske danske land, når du vælger at opleve det til fods.

R - værdi efter sæson

Kort om liggeunderlag

Der findes overordnet tre typer af liggeunderlag, skumunderlag, oppustelige underlag, og herunder de selvoppustelige liggeunderlag. Det smarte var oppustelige underlag er deres pakkestørrelse. Ofte er det muligt at pakke disse typer underlag i tasken, og dermed minimere risikoen for at underlaget bliver udsat for skarpe sten ved fx bjergvandringer, og grene og natur ved vandreture i skovområder.

pakkeliste ferie

Skumunderlag

Skumunderlagene har en fordel over de oppustelige liggeunderlag, med deres lave vægt. Der findes liggeunderlag der vejer så lidt som 250g, hvor oppustelige underlag typisk er mange gange tungere.
For skumunderlag findes der både underlag med åbne celler og lukkede celler. Liggeunderlag med åbne celler er oftest billigere, og med de åbne celler suger disse vand og kan blive våde og tunge at bære på.

Underlagene med lukkede celler er derimod lidt dyrere, men du slipper for at dit underlag suger vand, skulle du vandre i et område der er vådt. Ofte er dyrere skumunderlag mærket med EVA-, eller IXPE-skum. Disse er begge skumtyper med lukkede celler og suger derfor ikke vand som de billigere modeller.

Oppustelige underlag

Hvis man synes skumunderlagene har for dårlig komfort er der et alternativ at finde i de oppustelige underlag. Disse kan inddeles i de almindelige oppustelige og de selvoppustelige.
Gældende for de selvoppustelige er at de er fyldt med skum, og når ventilen åbnes, vil skummet i madrassen suge luft. Fordelen ved disse madrasser er komforten og har man planer om at skulle på en længere vandretur hvor der skal overnattes flere gange, vil et underlag med god komfort være guld værd.

De mere almindelige oppustelige liggeunderlag, også kaldet Airmats, har modsat de selvoppustelige underlag ikke skum i sig. Det betyder at du selv skal puste den op, og underlaget bliver mere levende at ligge på som man kender det fra almindelige luftmadrasser.
Fordelen ved de oppustelige luftmadrasser er, at du kan få en bedre sovekomfort end ved et almindeligt skumunderlag, samtidig med at det oftest ikke er helt så tungt som de selvoppustelige med skum.

Men hvilket underlag har så den bedste R-værdi?

Det er ikke så sort på hvidt, at man kan sige det ene type underlag isolerer bedre end det andet, det kommer altid an på kvalitet af produktet. Mærker som Therm-a-rest og Asivik er begge brands som har arbejdet med liggeunderlag i mange år og har meget erfaring indenfor disse og R-værdier. Man går derfor ikke helt galt i byen, når man køber et underlag fra en af disse producenter.

Det er simpelthen op til dig som skal sove og bære underlaget på din vandretur, hvad du vægter højest. Skal det være underlaget der vejer mindst, er nemmest at pakke eller underlaget som yder den bedste komfort du er på udkig efter.

Ruten går langs vandet hele vejen og har indrettede teltpladser indrettet på ruten, så der er mulighed for at overnatte, tænde bål og lave mad i det fri – husk dog, det ikke er tilladt at slå lejr på privat grund. Vil du opleve naturen helt tæt på og gå en rute du kan følge i dit helt eget tempo, så er denne et fantastisk valg.

Tabel for R-værdi

R-værdi
trekking

R-værdi i praksis

Liggeunderlagenes R-værdi ligger typisk mellem 0-10 og isolerer derfor meget forskelligt. Skal man på festival om sommeren er det derfor ikke nødvendigt med et underlag der isolerer ned til -30°C frost.

For at give et vink i den rigtige retning, når der skal vælges underlag efter R-værdi har vi optegnet en tabel der gør det nemt at aflæse, hvilke R-værdi dit liggeunderlag skal have for at du ikke fryser.

  • Sommer: 0 – 2 R-værdi
  • Forår / Efterår: 2 – 4 R-værdi
  • Vinter: 4 – 6 R-værdi

I tilfælde hvor underlaget skal bruges i ekstrem kulde som fx ved vandringer på arktis el.lign. er det nødvendigt med en R-værdi over 6. Skal man overnatte i Danmark burde det dog ikke være nødvendigt med et underlag, med en R-værdi på over 6.

Den nye industristandard for R-værdi

Fra 1. januar 2020 bruger vi den nye industristandard ASTM F3340-18 til at måle R-værdier for vores liggeunderlag.

Industriledere har arbejdet hårdt på at definere denne nye teststandard, der sigter mod at opnå to ting:

  1. Oprette et universelt system, der giver brugerne mulighed for at sammenligne liggeunderlag på tværs af mærker
  2. Give forbrugerne klare og mere transparente oplysninger når de handler

Denne nye metode til test af liggeunderlagets isolerende egenskaber vil se nogle ændringer i vores tidligere publicerede R-værdier. Det er vigtigt at bemærke, at hvor disse værdier ændres, betyder det ikke, at liggeunderlaget falder eller stiger i varme – det betyder ganske enkelt, at de er testet med en anden metode.

Da den nye standard er integreret i hele branchen, hjælper vi med at uddanne forbrugerne til, hvordan den nye test fungerer, og hvordan man bruger disse aflæsninger til at forberede sig på situationer i den virkelige verden.

Relaterede guides og artikler

Hvad skal man have med på en vandretur?
Vi har udarbejdet en komplet huskeliste til dig der skal på vandreferie. Skal du blot sydpå og slappe af ved poolen har vi naturligvis også en pakkeliste til det.
Vi har testet markedets rygsække for år 2021
Vi har undersøgt hvilke rygsække der er kommet på markedet for år 2021 og kårer vores favorit. Du kan læse mere om dette i guiden herunder.