Klar til Rejsen

Vandrestøvler vs. vandresko

Hvad er bedst, vandresko eller vandrestøvler?

– Vi giver dig svaret!

Skal jeg vælge et par vandresko eller et par vandrestøvler? Hvad er bedst? Og hvad passer bedst til mig og min vandretur? Herunder kan du læse lidt om de mest populære ruter og finde ud af hvad du kan opleve i det ganske danske land, når du vælger at opleve det til fods.

Vi har forsøgt at samle vores viden om vandrestøvler og vandresko i en guide til dig, så du er bedre klædt på når du skal købe dit første sæt fodtøj til vandreturen, eller du blot som garvet vandrer leder efter inspiration til dit næste køb.

Helt grundlæggende kan man sige at en vandrestøvle eller -sko er den rigtige for dig hvis:

  • Den passer til din fod.
  • Er velegnet til det terræn du skal vandre i.

Vandresko og -støvler er sammen med din rygsæk, de vigtigste faktorer for at du kan få en god vandretur. Går du på kompromis med kvalitet og pasform, kan det resultere i trætte fødder, vabler og endda skader hvis man er uheldig. Heldigvis er du i trygge hænder her på siden, og vi kan stå 100% inde for kvaliteten af de sko og støvler der anbefales, da vores samarbejdspartnere har mange års erfaring i branchen.

Vandrestøvler eller vandresko?

Vandrestøvler og vandresko er nøjagtigt som de lyder, hhv. støvler og sko udviklet med henblik på vandring. Nogle foretrækker vandresko, mens andre mener at vandrestøvler er det eneste rigtige valg.
Det ene er ikke mere rigtigt end det andet, og det er op til den enkelte vandrer at finde ud af, hvad der egner sig bedst til netop din fod.

For at gøre valget lidt nemmere har vi forsøgt at udpensle hvad der findes af fordele og ulemper for hhv. vandrestøvler og vandresko. Håbet er, at når du har læst guiden færdig, er du bedre rustet og føler dig mere sikker i valget af fodtøj til din næste vandretur.

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestøvlers fordele

Vandrestøvler er ofte produceret af kraftige materialer. Dette medfører naturligvis en længere levetid, og gør at skoen kan bruges i mange år. Fordelen ved at vælge en vandrestøvle over en vandresko, er også isolationen støvlerne tilbyder. Eftersom støvlen er højere, er der plads til foring omkring anklerne som gør det nemmere at holde varmen i dem.
Vandrestøvler er ofte lavet i læder eller andet vandafvisende materiale og det kan nogle gange være rart hvis der skal vandres i et vådt terræn over en længere periode. Ofte ses det at der skiltes med GORE-TEX teknologien, som tilbyder en vandtæt støvle som stadig er åndbar, så det ikke føles som at gå i et par plastikposer.

Ruten går langs vandet hele vejen og har indrettede teltpladser indrettet på ruten, så der er mulighed for at overnatte, tænde bål og lave mad i det fri – husk dog, det ikke er tilladt at slå lejr på privat grund. Vil du opleve naturen helt tæt på og gå en rute du kan følge i dit helt eget tempo, så er denne et fantastisk valg.

Vandrestøvlers ulemper

Selvom vandrestøvler bestemt ikke er et dårligt valg til vandreturen, har de selvfølgelig også sine ulemper. Vandrestøvler er ofte tungere end vandresko, og skal du gå meget langt kan det have konsekvenser. Man plejer at sige som tommelfingerregel, at 1 kg på fødderne er svarende til 5kg i rygsækken.
Det betyder altså, at går du i et par vandrestøvler på 850 gram stykket og din ven eller veninde i fx et par Columbia Redmond, der vejer omkring 280 gram, slæber du på 8,5kg ekstra vægt i din rygsæk, hvor din ven kan nøjes med at putte 2,8kg i. Det lyder måske ikke af meget, men er turen på flere hundrede kilometer over mange dage, har det uden tvivl en effekt.

Ligesom på Hærvejen kan du også her vælge flere forskellige måder at gå ruten, der kræver mere eller mindre af dig.

  • Tag på din egen vandreferie og gå ruten selv, eller følges med en gruppe
  • Få bagagen kørt og bliv indlogeret på B&B langs ruten
  • Tag en del af ruten og nyd alle oplevelserne på veje fuldt ud

Bornholm er noget man bør opleve en gang i livet, for det ligger så langt fra hvad vi ellers kan opleve herhjemme. Bornholm byder på naturoplevelser, som ikke findes nogen andre steder herhjemme.

gode vandrestøvler

Vandreskos fordele

Den største fordel ved at vælge et par vandresko over et par vandrestøvler er helt klart vægten. Hvis du skal vandre på et underlag der er meget fladt, kan du også med fordel vælge en vandresko over en vandrestøvle. Vandrestøvler beskytter dine ankler mod vrid hvis du skulle være uheldig at vrikke om, men med en vandresko har dine ankler meget mere frirum til at bevæge sig i, så du helt lavpraktisk skal bruge mindre energi på at bevæge dine fødder.
Det giver samtidig sig selv, at hvis der vandres i et varmt område er et par vandresko også at foretrække. Vandrestøvler har det med meget hurtigt at blive varme og svedige, hvis man ikke vedligeholder GORE-TEX membranen i dem.

Vandreskos ulemper

Når man vælger et par vandresko, får man et par sko med en noget kortere levetid. Skoene er oftest ikke produceret i samme kraftige materiale som vandrestøvlerne er, og hvis man er uheldig, kan man slide hul i stoffet på dem. Modsat vandrestøvlerne skal man her have med i sine overvejelser hvor man skal vandre. Bevæger man sig i et terræn med meget sne eller grus kan det være irriterende, at blive ved med at få det i skoene. Dette problem har man ikke med vandrestøvler.

Pasform

Når du har fundet ud af hvilke vandrestøvle eller vandresko der passer bedst til dig, er det vigtigt at du finder størrelsen med den rigtige pasform. Skoen/støvlen skal sidde tæt om din fod, men der skal være plads til en fingerbredde ved tæerne. Et trick man kan bruge hvis man ønsker at finde ud af om skoen passer til netop dig, er at hive sålen ud og sætte foden på den. Hvis der er plads til en finger ved tæerne, er det som regel den rigtige størrelse. Vigtigst af alt er dog, at den er behagelig at have på og føles god at have på foden.

Gode vandrestøvler, og gode vandrestøvle mærker

Når du har fundet ud af hvilke vandrestøvle eller vandresko der passer bedst til dig, er det vigtigt at du finder størrelsen med den rigtige pasform. Skoen/støvlen skal sidde tæt om din fod, men der skal være plads til en fingerbredde ved tæerne. Et trick man kan bruge hvis man ønsker at finde ud af om skoen passer til netop dig, er at hive sålen ud og sætte foden på den. Hvis der er plads til en finger ved tæerne, er det som regel den rigtige størrelse. Vigtigst af alt er dog, at den er behagelig at have på og føles god at have på foden.

Relaterede guides og artikler

Hvad er R-værdi?
Vi forklarer dig begrebet, så du kan sove bedre næste gang du skal overnatte i naturen.
Sådan overlever du en overlevelsestur
Der findes mange tips og tricks til hvordan du bærer dig ad i naturen. Vi har samlet de bedste i en guide du kan læse mere om lige her.
Skal du flyve med medicin? - Læs vores guide
Vi har undersøgt hvordan reglerne er for at flyve udenlandsk med sin medicin og samlet det til dig i en overskuelig guide.